Clinoptiloliet, heeft haar zeer specifieke eigenschappen te danken aan haar driedimensionale kristallijne structuur. De driedimensionale kristallijne structuur is te vergelijken met een “honingraat-” / “spons-” structuur met zijn vele “kanalen” en “poriën”. De inwendige oppervlakte van zeoliet is enorm en kan oplopen tot 450 vierkante meter per gram [m2/g]. Ieder soort natuurlijk zeoliet heeft zijn eigen karakteristieke honingraatstructuur.

Het ruimtelijke skelet van zeoliet is opgebouwd uit aluminium- en siliciumionen, die onderling door zuurstofatomen met elkaar zijn verbonden. Op moleculair niveau zitten die zo gerangschikt ten opzichte van elkaar, dat langgerekte kanalen en poriën ontstaan. De poriën kunnen 50 procent van het volume van het kleimineraal uitmaken. Aan de silicium(Si)- en de aluminiumionen(Al-) heeft het kristal zijn hoge negatieve lading te danken. De verhouding Si/Al bepaalt de negatieve lading van het kleimineraal. Hoe meer siliciumionen (Si4+) vervangen zijn door aluminiumionen (Al3+) hoe hoger de negatieve lading van het kristal. Deze negatieve lading wordt geneutraliseerd door positieve ionen, die geen deel uitmaken van het kristal.

In natuurlijke zeolieten komen o.a. de mineralen Na+, Ca2+, K+, Mg2+ in de poriën voor om deze negatieve lading te neutraliseren. Doordat ze geen deel uitmaken van het kristalrooster, laten ze zich eenvoudig vervangen door andere positieve ionen, bijvoorbeeld NH4+, NH3+, Fe3+, Pb2+, Cd2+, Cu2+, Cs+, Zn+. Zo fungeert zeoliet als een ionenwisselaar.

Door de unieke samenstelling en structuur van Clinoptiloliet heeft dit natuurlijke zeoliet dan ook zeer specifieke eigenschappen o.a.:

  • Clinoptiloliet werkt als een ionenwisselaar, moleculaire zeef, katalysator en absorbeerder.
  • Clinoptiloliet kan tussen 12 en 25 gram ammonium / kg clinoptiloliet binden.
  • Clinoptiloliet kan tot wel 30% van haar gewicht aan vloeistof (water, olie, etc.) absorberen.
  • Clinoptiloliet bestaat voor ca. 70% uit SiO2 (Silicon dioxide), ook wel bekent als Silica. Het bestanddeel van het droogproduct Silica-Gel.
  • Clinoptiloliet heeft het vermogen om allerlei onaangename (organische) geuren te absorberen en te binden.
  • Clinoptiloliet heeft het vermogen om zware metalen (o.a. lood, zink, ijzer, mangaan, cadmium, nikkel) uit bodem, water en lucht te absorberen en te binden.
  • Clinoptiloliet heeft het vermogen om giftige- en schadelijke organische stoffen zoals fosfaten, nitraten, ammoniak, etc. uit bodem, water, en lucht te absorberen en te binden.
  • Natuurlijke zeolieten zijn veilig voor mens, dier en milieu en zijn 100% natuurlijk.

Publicaties
Zeolites
Clinoptilolite

Links
ZeoDetox
Wikipedia: Zeoliet